Leerlingen geven ons een 8,2Bron: Scholen op de Kaart!

Parro (logo)

Bijzonder verlof

Leerplicht

Verlof tijdens school

Mag ik mijn kind zomaar een dag vrij geven? Hoe zit het eigenlijk met de leerplicht? Hiervoor kunt u informatie vragen bij de directie, maar u kunt ook terecht bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.

Onze school hecht veel waarde aan regelmatig schoolbezoek, omdat het de educatieve ontwikkeling van uw kind bevordert. Toch begrijpen we dat er momenten zijn waarop u een verlofaanvraag wilt indienen. Om dit proces soepel te laten verlopen, hebben we deze speciale pagina opgezet waar u eenvoudig en efficiënt een verlofaanvraag kunt indienen.

Hoe werkt het?

  1. Vul het (online) aanvraagformulier in
    Op onze webpagina vindt u een gebruiksvriendelijk formulier waar u alle benodigde informatie kunt invullen. Denk hierbij aan de naam van uw kind, de klas, de reden voor het verlof, de gewenste datum(s) en de duur van het verlof.

  2. Verstrek ondersteunende documentatie
    Het kan zijn dat we aanvullende documenten nodig hebben om uw verlofaanvraag te kunnen beoordelen. Denk hierbij aan een uitnodiging voor een evenement, een medische- of werkgeversverklaring of andere relevante documenten. U kunt deze documenten digitaal uploaden bij het indienen van uw aanvraag.

  3. Indienen en beoordeling van uw aanvraag
    Zodra u het verlofaanvraagformulier heeft ingevuld en de benodigde documenten heeft geüpload, dient u de aanvraag in. De directie zal uw aanvraag zorgvuldig beoordelen en u op de hoogte stellen van de beslissing.

  4. Beslissing
    We streven ernaar om u binnen 10 werkdagen op de hoogte te stellen van de beslissing over uw verlofaanvraag. Mocht er behoefte zijn aan aanvullende informatie, dan nemen we contact met u op. We zorgen voor een transparante en open communicatie gedurende het hele proces.

Bij het indienen van een verlofaanvraag is het belangrijk om te weten dat de leerplichtwet in Nederland specifieke regels en richtlijnen heeft voor het toekennen van verlof. We zullen uw aanvraag zorgvuldig beoordelen en toetsen aan de wettelijke voorschriften. Bent u het niet eens met de beslissing van de directeur? Dan kunt u uw aanvraag laten toetsen door de Leerplichtambtenaar

Veelgestelde vragen

In Nederland geldt de leerplicht voor kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Dit betekent dat wanneer uw kind vijf jaar wordt, hij of zij leerplichtig wordt. De leerplicht begint op de eerste dag van de maand, die volgt op de maand dat een kind vijf jaar is geworden.

Voorbeeld:
Uw kind wordt op 10 oktober vijf jaar. De leerplicht start op de eerste schooldag van november.

U kunt enkel verlof aanvragen voor bijzondere omstandigheden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

  • Huwelijk: maximaal 2 dagen
    Bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind.
  • Huwelijksjubileum: maximaal 1 dag
    (Groot)ouders van het kind.
  • Ziekte familie: in overleg
    Ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind.
  • Overlijden: in overleg
    Bloed- of aanverwanten tot en met de 4e graad van het kind.
  • Verhuizing: 1 dag
    Enkel het gezin.
  • Religieuze feesten: in overleg
    Bijvoorbeeld het Suikerfeest


Uw verlof aanvraag dient minimaal 8 weken voorafgaand aan het verlof te zijn ingediend bij de
directie. Met uitzondering bij overlijden of ziekte. 

Nee, uw kind is leerplichtig. Alleen als het gaat om een gezinsvakantie, die het gezin niet in de schoolvakanties kan opnemen door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders, kan extra verlof worden verleend. Denk aan seizoensgebonden werkzaamheden in de agrarische sector en de horeca. U dient een werkgeversverklaring toe te voegen aan uw aanvraag.

De directie mag eenmaal per school jaar maximaal tien schooldagen verlof toe kennen, mits dit de enige gezinsvakantie is. 

NB. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. 

Sommige kinderen hebben bijzondere talenten op het gebied van sport of kunst. Als zij iets met hun talenten doen, kan het voorkomen dat zij hiervoor lessen moeten verzuimen. De leerplichtwet biedt hiervoor echter geen vrijstellingsmogelijkheid. Het is wel mogelijk hierover afspraken te maken met de schooldirecteur; deze kan vrijstelling van bepaalde onderwijsactiviteiten. Dit zijn structurele afspraken die jaarlijks aan het begin van een schooljaar worden gemaakt. Incidentele verzoeken om te mogen verzuimen vallen buiten deze regeling.

Schooldirecteuren hebben op basis van de leerplichtwet de verplichting om ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de betreffende leerling staat ingeschreven. Wanneer niet aan deze verplichting is voldaan, dan is er sprake van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. Dit kan een proces-verbaal tot gevolg hebben.

U kunt hier online uw aanvraag indienen.