Kinderen van Basisschool Reuzepas in Geleen planten eigen Voedselbosje op schoolplein #voedselbosje 8 APRIL 2021

Donderdag 8 april was een feestelijke lesdag voor de kinderen van Basisschool Reuzepas. Zij legden samen met IVN Limburg, Jong Leren Eten Limburg en hovenier Dolmans Landscaping een Voedselbosje op hun schoolplein aan. Een Voedselbosje bedraagt 30 vierkante meter bos gevuld met 22 verschillende soorten eetbare bomen, struiken en kruiden. Na het aanplanten konden leerlingen een appeltje roosteren om alvast te proeven van de toekomstige oogst. En begin van de middag werd het informatiebord van het Voedselbosje feestelijk onthuld door wethouder Leon Geilen en Herbert Hoedemakers van de raad van bestuur.
Planten, oogsten, proeven en leren
Voordat de kinderen hun eigen bosje konden aanplanten, kregen zij in de klas les over het hoe en waarom van het Voedselbosje. Ook leerden zij spelenderwijs over de verschillende soorten planten in hun Voedselbosje en de eetbare delen van deze planten. Belangrijk om te weten, want een halfjaar na aanplant kan er in het Voedselbosje al voor de eerste keer geoogst worden. Veel zal het bosje dan nog niet opbrengen. Net als in een groot voedselbos moet de natuur even de tijd krijgen en wordt de oogst elk jaar groter. Maar tot het zover is kunnen de kinderen al van alles leren over de verschillende soorten eetbare planten.
Een smakelijk feestje
Tijdens het planten werden alle zintuigen volop gebruikt. ‘Ruik eens juf, dit plantje ruikt naar cola!’ roept Isa (11) enthousiast. En verderop zit Noah (11) met haar handjes in de aarde. “Ik ben dol op plantjes” zegt ze. Een Voedselbosje op het schoolplein is een mooie manier om kinderen weer in contact te brengen met voeding, gezondheid en de natuur. En de kinderen hiermee ook verbonden te laten voelen. Wanneer kinderen zelf bezig kunnen zijn met voeding, van planten tot oogsten, zorgt dat ervoor dat ze meer gaan proeven en later bewustere keuzes maken. Een Voedselbosje op het schoolplein is een mooie stap om gezonde en duurzame voeding toegankelijker te maken, vindt ook Truusje Diepenmaat van Jong Leren Eten Limburg.
Van amandelboom tot colakruid
Een Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, dropplant en colakruid. Het Voedselbosje van Basisschool Reuzepas is onderdeel van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN droomt om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Een Voedselbosje neemt kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, maakt gezond eten toegankelijk en ondersteunt de voedseltransitie in de landbouw. Dit vierde Voedselbosje in Limburg is aangelegd onder leiding van IVN Limburg en is mede mogelijk gemaakt door het programma Jong Leren Eten Limburg, Fonds NME, het Prins Bernhard Cultuurfonds en IVN Natuureducatie.

Terug naar Nieuws